Aller først må jeg innrømme at jeg har stjålet idéen til denne siden, med hud og hår, fra Linn som ikke lenger er i Kina. Det er ganske frekt, men jeg regner med at det går bra likevel siden jeg tar med sjokolade til henne.

Denne siden rommer altså søkeordene folk har brukt for å finne frem til bloggen min, eller snarere søkeordene som har ledet – eller villedet – folk hit.

“araberhest distanse”: Araberhesten er mye brukt i distanseritt, ja. Men du trenger ingen araberhest for å starte lave klasser.

“araberhest norge”: Jeg har god oversikt over araberhest i Syria, men Norge er en annen sak. Norsk araberhestforening har sikkert mer peiling enn meg. Tips: skal du kjøpe araber, let etter en med gode bevegelser. Du kommer til å takke meg fra hesteryggen senere.

“arabisk linsesuppe”: Det er nok mye av det samme som syrisk linsesuppe.

“beduin-gryte”: Jeg vet helt ærlig ikke hva det er for noe.

“blankpolerte gulv glatte”: Blankpolerte gulv er absolutt glatte, og dette er noe man kan lære av syrerne. Jeg anbefaler en studietur til byplanleggingskontoret i Damaskus.

“cozi pasta damascus shaalan”: Pasta Cozi er en hyggelig liten italiensk restaurant i Shaalan, ved siden av Byblos Bank. Innehaveren snakker gjerne engelsk med kundene sine, maten er god, du kan komponere din egen pizza eller pastarett, og de leverer i hele nabolaget. (Aner ikke hvor langt de kjører, jeg har alltid bodd i nabolaget deres). Restauranten er liten, og frekventeres av IFPO-studenter og amerikanske basketspillere.

“dagbok adopsjon reise”: Er det deg igjen, du som vil adoptere fra Syria? Jeg tror ikke det er så mange barn for adopsjon i Midtøsten grunnet familiestrukturene der, men man vet jo aldri. Arabiske barn er forøvrig ekstremt søte, så jeg har jo en viss forståelse for ønsket ditt.

“damaskus”: Jackpot! Det er akkurat det jeg skriver om! Eller skrev da, siden jeg jo ikke bor der lenger. Inntil videre iallfall.

“damaskus ferie”: Damaskus er en flott by å feriere i, hvis du ikke er typen til å reise på charterferie. I Damaskus bor og lever du godt for en billig penge, du kan tilbringe dagevis i markeder, kirker, moskeer, eldgamle ruiner, gamle palasser og så videre, og du er bare noen timers bil- eller taxitur unna steder som Bosra, Palmyra, Aleppo, Lattakia, Hama, til og med Amman og Beirut. Temperaturen er hyggeligst i oktober/tidlig november samt i april/mai. Desember-februar er kalde måneder med nokså mye nedbør, men det grønnes i januar/februar, og hele Syria blomstrer tidlig om våren. Sommeren er veldig varm, så legg turen utenom juli og august med mindre du trives i 35-40 varmegrader. Austrian, Czech og Turkish Airlines flyr jevnlig og rimelig, det gjør også britiske BMI. Syriske Cham Wings flyr fra Göteborg, Malmö og København enda rimeligere, men har ennå ikke greid å få sitt online bookingsystem på beina. Det går an å ta tog eller buss fra Istanbul, men det anbefales kun for de eventyrlystne.

“damaskus om sommeren”: Damaskus er åpen hele sommeren, og det er varmt. Veldig varmt. Jeg ville dratt om våren isteden, hvis jeg kunne velge.

“damaskus restauranter”: Her er jeg blant de fremste eksperter. Jeg anbefaler følgende: Al-Khawali i gamlebyen (men ikke på en fredag), Barjees i det jødiske kvartalet, Shamiyyat i Abu Rumaneh og Aroma ved siden av Cham Palace når du går lei av arabisk mat. (Det gjør de fleste, merkelig nok). Skal du ha pizza, har du Pasta Cozi ved Bank Byblos i Shaalan, Scoozi i Abu Rumaneh, Al-Furn i Shaalan og fantastiske lille Pizza e Pasta ved Bab Sharqi i gamlebyen. Beit Jabri i gamlebyen er overvurdert. Dessuten har de katter på kjøkkenet. Det har sikkert mange restauranter i Damaskus, men jeg har selv observert Beit Jabri sine.

“damaskus syria”: Damaskus ligger i Syria, ja. Det er vel et sted som heter Damascus i USA også, men det staves med c.

“damaskus visum”: Det er samme prosedyre som for visum til Syria. Det er ikke noe byvisum du må ha.

“deilige damaskus”: Dette søket likte jeg! Det er kjempefint i Damaskus. Det er deilig i Damaskus om høsten og våren når det er varmt, men ikke for varmt, og når jasminen blomstrer, og om sommeren når du kan sitte på taket av en restaurant eller et hus og røyke argileh og se på stjernene og alle lysene i byen. For eksempel.

“gul linsesuppe”: Veldig til linsesuppemas det skulle bli da. Syria er mer enn bare linsesuppe, vet dere.

“hva kan man gjøre i damaskus”: Dette er et spørsmål som krever et omfattende svar. Jeg kan skrive et innlegg om det. Men kort fortalt: få med deg de viktigste severdighetene og fine gamle tingene, alt etter hva du er interessert i (Umayyademoskeen, kanskje Sayyida Zaynab, Ananias-kirken, Souq Midhat Basha og Souq Hamidiyye, citadellen), rusle rundt i gamlebyen, handle på markedet, spis syrisk mat på de mange restaurantene som ligger i restaurerte, gamle hus, drikk nypresset fruktjuice, møt mennesker, ta bilder, reis på dagsutflukter til nærområdet eller de andre byene i Syria. Besøk et av de mange kultursentrene i byen, gå på kino, opera, teater, besøk Nasjonalmuseet, Asad-biblioteket, reis opp på Qassioun-fjellet og se solnedgangen, eller enda lenger bort til stedet der Kain skal ha drept Abel. For eksempel. Eller dra i stallen. Det går også an.

“hvordan skal jeg adoptere fra syria”: Det skal du vel sannsynligvis ikke. Og hvis du absolutt vil, så tror jeg det er lurere å søke på engelsk eller fransk.

“jackie chan hvor i oslo”: Jackie Chan bor dessverre ikke i Oslo, han bor i Trondheim.

“jackie chan til norge”: Jackie Chan kommer til Norge, han skal bare reise ferdig i Syria og Kaukasus først.

“jøde hatt”: Jødehatt høres veldig festlig ut! Men jeg antar at du enten mener en kippah/yarmulke, eller så er du på leting etter filmen Hats of Jerusalem. Fritt valg!

“jødisk flagg”: Jeg vet ikke hva et jødisk flagg er. Hvis du er jøde, kan du sikkert bare lage et hvilket som helst flagg, og så blir det et jødisk flagg. Hvis du er ute av stand til å skille mellom jødene og staten Israel, så mener du sikkert dette flagget.

“jødisk moske”: Nå skrev du feil, eller? Hvis du ikke husker hva jødenes gudshus heter, så er det synagoge.

“khalid ibn al-walid”: Han har jeg ikke så mye info om, men jeg har vært og sett på en moské i hans navn.

“kjøpe araber”: Først tenkte jeg at det er jo ikke lov i dag! Men så slo det meg at du sikkert mente en firbeint en. Og da er det lov. Skal du kjøpe araberhest, er det viktig å være klar over at araberhestforeningen godkjenner alle individer for avl, uansett eksteriør, bevegelser og rasetype, med mindre de har diskvalifiserende tilstander som pungbrokk osv. Vær derfor nøye med å sjekke opp foreldrene til den aktuelle hesten, dommerkort for alle stilte hingster finner du på Norsk Hestesenter. (Eller du kan google). Skal du ha hesten som brukshest, vær nøye med å sjekke at eksteriør og temperament er kompatible med bruk av hesten. Lykke til! Araberhesten er intelligent, lettlært og blir med rett behandling en trofast venn.

“kjøttdeig krydder fra syria”: Jeg tok ikke med noe krydder fra Syria denne gang, og for å være helt ærlig vet jeg ikke hva syrerne pleier å krydre kjøttdeig med. Antageligvis bruker de en blanding som inneholder spisskummen slik de gjør med alt annet. Forøvrig skrives kjøttdeigkrydder i ett ord.

kleskode syria: Kleskoden for menn er som følger: 1) skjorte og jeans eller bukser med press, 2) jeans og t-skjorte, 3) dress eller 4) jalabiyya. For kvinner: 1) trange jeans og trang topp, med eller uten ermer, med eller uten hijab, 2) skjørt og trang topp, med eller uten ermer, med eller uten hijab, 3) lang kåpe utenpå vanlige klær, og hijab, 4) abaya og hijab, 5) gammel dame-klær med eller uten hijab/tørkle (forbeholdt gamle damer).  (For utlendinger: UD har rett. Hør på dem.)

“kurdisk flagg”: Det kurdiske flagget har tre horisontale striper i rødt, hvitt og grønt med en gul sol med 21 stråler i midten.

“kvinne bukser syria”: Kvinner kan godt gå med bukser i Syria. Du får også kjøpt kvinnebukser der.

“linsesuppe med kjøttdeig”: Æsj, hvorfor skal du ha kjøttdeig i linsesuppa?

“linsesuppe potet”: Du kan godt ha potet i linsesuppa, det går bra det. Hvis jeg har oppi potet og/eller blomkål, pleier jeg å tilsette litt gurkemeie så de ikke skal bli så bleke og kjedelige.

“linsesuppe røde linser”: Du kan bruke røde, grønne, gule linser, hva du vil. Bare du koker dem lenge nok.

“nordmenn i damaskus”: Det fins nordmenn i Damaskus også, jeg er én av dem, men når ikke andreårsstudentene fra Blindern er her, er vi ikke så mange. Jeg er forsåvidt bare én nordmann, så hvis du vil lese om nordmenn i flertall får du ta turen hit.

“oppholdstillatelse syria”: Det er mulig å få oppholdstillatelse (iqama) i Syria, men det er en komplisert og langvarig prosess. Det beste du kan gjøre er å kontakte studiested eller arbeidsplass og be dem om hjelp, ellers må du nesten skaffe deg noen kontakter som kan skynde på saksgangen litt.

“racinghorses”: Du mener sikkert race horses, men uansett så finner du mange av dem her.

“ragnhild kuløy”: Ragnhild er ei flott jente som jobber som førstekonsulent på IKOS ved Universitetet i Oslo. Hun har egentlig ikke noe med bloggen min å gjøre, men hvis folk først kommer hit på grunn av henne (eller hun googler seg selv), så kan jeg passe på å si at hun har vært veldig imøtekommende og hjulpet meg mye i godt over ett år; før, under og etter utenlandsåret mitt. Alle skulle hatt en Ragnhild på instituttet sitt!

“slik in damaskus”: Nå er jeg veldig usikker på hva du mener. Det ser ut som minst to forskjellige språk. Men jeg prøver! Mener du “slik [er det] i Damaskus”? Da kan du bare lese denne bloggen. Mener du “silk in Damascus”? Det vet jeg ikke noe om, så du bør heller prøve å stave mer nøyaktig. Eller er du dansk og dyslektisk og leter etter slikkerier i Damaskus? Det har de overalt, du burd kjøpe baklawa/halwa fra gamlebyen eller kanskje Daoud Brothers, og så må du spise is fra Bakdash i Souq al-Hamidiyye. God sjokolade får du fra Ghraoui, Nicole Wouters, Patchi og Lee, blant annet. Ghraoui er best, men dyrest.

“studere i korea”: Det kan jeg dessverre ikke hjelpe deg med. Ikke kjenner jeg noen som har gjort det heller, siden koreansk ble lagt ned på Blindern. Men hvis du vil studere i Syria, så har jeg mye erfaring fra ulike steder og mange kontakter. Kanskje du skal vurdere det isteden?

“syria om våren”: Syria om våren er fantastisk! Det er den beste årstiden å besøke landet på. Reis gjerne i slutten av mars eller i april-mai.

“syrisk linsesuppe”: Endelig noe jeg kan hjelpe med! Iallfall hvis søkeren var ute etter oppskrift på syrisk linsesuppe. Du må nesten lage den selv. Håper det smaker!

“syriske kvinne i norge”: Jeg kjenner noen syriske kvinner i Norge, men jeg har ikke tenkt å gi deg numrene deres.

“trygt damaskus”: Det er veldig trygt i Damaskus. Men hvis jeg var deg, ville jeg ikke hengt rundt de store ambassadene. Og så bør du nok ha en forsikring som dekker alle slags trafikkulykker.

“umayyademoskeen”: Umayyademoskeen ligger i Gamlebyen og er vel verdt et besøk. Jeg har bodd ved siden av den i et halvår og sett den både innenfra og utenfra. Den er pen på begge sider.

“universitetet i damaskus”: Der har jeg gått faktisk. Jeg har bare ikke skrevet om det her siden jeg gikk der for en stund siden. Det kommer.

“visum til syria”: Du trenger visum for å besøke Syria (om du ikke har diplomatpass da). Heldigvis er det lett som en plett å skaffe det. Visumet, altså. Diplomatpass kan jeg ikke hjelpe deg med.

Advertisements